image_intro_alt

Czy mieszkańcy ul.Szeroka Droga po 12 latach starań doczekają się wreszcie budowy ulicy?

Ulica Szeroka Droga w Radomiu jest w fatalnym stanie. Mieszkańcy brną w błocie i proszą o pomoc.

INTERWENIUJEMY  W  SPRAWIE  BUDOWY   ULICY  SZEROKA  DROGA  W  RADOMIU.

Mieszkańcy  ulicy  Szeroka  Droga  w Radomiu  poprosili  nas   o  pomoc  i  interwencję  u  władz  Radomia  w  sprawie  budowy  ulicy  Ulica  Szeroka Droga, która    jest  od  początku   zaniedbana i obecnie    jest  w   tragicznym stanie  , co  utrudnia  lub  wręcz  uniemożliwia  korzystanie z  niej zarówno  mieszkańcom  jak  i  znajdującym  się  tam  firmom.

Resized 20230318 150320

Są  na  niej  głębokie  koleiny  oraz  dziury, które  uniemożliwiają   jazdę  samochodem  bez  obawy   uszkodzenia  zawieszenia. Także  nie da  się  nią  przejść  pieszo.Mimo, że  mieszkańcy  założyli  12  lat  temu społeczny  komitet , oddali  część   swoich  działek  aktem notarialnym   oraz  pokryli  koszty  przygotowania  planów,  nadal  nic  w  tej  sprawie  się  nie  zmieniło.

Wartość  gruntów, które  mieszkańcy  oddali  bezpłatnie pod  budowę  drogi wynosiła  ok  160  tysięcy  złotych. Kolejne  110  tysięcy  złotych  zapłacili  mieszkańcy  ze  swoich  pieniędzy  za   projekt  z podziałem  gruntów. Nadal  też  płacą  podatki  z  tym  związane. Przedstawiciele  wspomnianego  Komitetu brali  też   udział w  ostatniej  sesji  Rady Miejskiej  od  godziny  10.30  do  19.00, ale  niestety  nie  zostali  dopuszczeni  do  głosu przez  prowadzącą  obrady  Przewodniczącą  Rady  Miejskiej, mimo, iż  wcześniej  otrzymała  informację, że  mieszkańcy  chcieli by  poruszyć   temat  ulicy  Szeroka Droga  na  Sesji  Rady  Miejskiej.

Z inicjatywy członków kół  nr 4  oraz nr 5 Nowej Lewicy w Radomiu, Jolanty Luty  oraz Bogdana Barszczyńskiego ,   wnioskowaliśmy   do  Prezydenta Radomia  o  złożenie pod obrady Rady Miejskiej wniosku w  sprawie o  pilne  wygospodarowania w budżecie miasta środków na  natychmiastowe, tymczasowe, awaryjne utwardzenie  ulicy  Szeroka Droga,  oraz  o wygospodarowanie środków   na   rozpoczęcie  budowy  nowej  drogi  do   października  2023 roku, gdyż  po  tym  czasie  pozwolenie  straci  ważność. Tym bardziej, że  jak  już  wspomniałem  wcześniej  miasto  pozyskało  na  ostatniej  Sesji  Rady  Miejskiej  środki  w  wysokości  5  milionów  złotych  na  tzw. „czynówki”, a koszt  wybudowania  ulicy  Szeroka Droga  jest  wyceniony  na  2  miliony  złotych.

W  pomoc  mieszkańcom  ulicy  zaangażowała  się   posłanka Lewicy  Anna  Maria Żukowska , która  rozmawiała  z mieszkańcami  podczas  dyżuru  poselskiego  w  siedzibie  Nowej Lewicy  w  Radomiu w  dniu  13 marca 2023r. Informacja TUTAJ

Naszym zdaniem sytuacja  mieszkańców  tej  ulicy, którzy  starają  się  o  wybudowanie  drogi przez  ponad 12  lat , zasługuje   na  szczególną  uwagę   władz  miasta  i  przyczyniłaby  się  do  podniesienia  komfortu życia mieszkańców, w tym  młodzieży, która  uczęszcza  do szkół, a  przez   brak  drogi  nie  mogą   chodzić  pieszo  i  muszą   być  dowożeni  przez  rodziców  do  szkół  lub  na  przystanki  autobusowe.

Jednocześnie  informuję, że z ramienia radomskiej Nowej Lewicy temat monitorują Jolanta Luty oraz  Bogdan Barszczyński -  członkowie Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Radomiu.

Dokumentcja fotograficzna obecnego stanu ulicy Szeroka Droga:

Drogowskaz do ul. Szeroka DrogaStan obecny ul. Szeroka DrogaStan obecny ul. Szeroka DrogaStan obecny ul. Szeroka DrogaStan obecny ul. Szeroka DrogaStan obecny ul. Szeroka DrogaStan obecny ul. Szeroka Droga

[Opr.Jolanta Luty,AL,BB,EB]

Radom, dnia 21 marca 2023r.

Treść wniosku Nowej Lewicy w Radomiu o pilne podjęcie działań w sprawie poprawy funkcjonowania ulicy Szeroka Droga:

Szeroka Droga 1 1

Szeroka Droga 1 2

Szeroka Droga 1 3

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!